Acur turşu, çoğunluk tarafından bir salatalık türü olarak bilinen aslında bir kabak türü olan acur ile yapılan bir tür turşudur. Acurun en çok tüketildiği şeklidir.
Salatalarda kullanılan, tek başına da yenen acurun turşusu hem lezzetli hem de faydalı olması ile tercih edilir.
C ve A vitamini açısından zengin olan acurun bu zenginliği turşuya da yansırken, düşük kalorili olması diyet yapanların listelerinde ilk sırada olmasını sağlar.
Şimdi gelin acur turşusu nedir, nasıl yapılır, faydaları nelerdir, nasıl saklanmalıdır, turşu kavurması nasıl yapılır gibi sorulara hep birlikte yanıt bulalım.
ACUR TURŞU NEDİR?
Acur turşu nedir sorusundan önce acurun ne olduğu hakkında kısa bir bilgi vermemiz gerekir. Zira acur herkesin bildiği bir sebze değildir.
Acur, Türkiye’de Batı ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilen ve meyveleri salatalığa benzeyen bir sebzedir.
Salatalığa benzemesi onun salatalık türü olduğu yanılgısına neden olmuştur. Çünkü acur bir tür kabaktır. Körpe iken tadı nefistir ve aynen salatalık gibi çiğ yenebilir.
Yıllık ve otsu bir bitki olan acur, ortalama 30- 50 cm uzunluğundadır ama bir metreye kadar da uzayabilir. Sebzenin kabuğu beyazımsı-yeşil renkli ve uzunlamasına çizgilere sahiptir.
Acur turşu da bu bir metreye kadar uzayabilen acurun uygun büyüklükte kesilmesi ve gerekli malzemelerin kullanılarak turşu haline getirilmesidir. Ki acur en çok turşu olarak tüketilir.
Tuzlu su ve sirkeli salamura içerisine konulan acurlar belirli bir süre bekletildikten sonra yemeye hazır gelir. İster kuru fasulyenin yanında ister acılı bir nohutun yanında isterseniz de bulgur pilavının yanında yiyin, tadı damağınızda kalsın…
ACUR TURŞUNUN PÜF NOKTALARI
Acur turşusunun yapımı ve sonrasında saklanması bazı püf noktalarının bilinmesi durumunda daha da kolay gelir.
Şimdi o püf noktalarına değineceğiz…
Nasıl uzun süre muhafaza edebilirim?
Turşuyu uzun süre muhafaza etmenin birinci yolu, turşuluk malzemelerin taze seçilmesidir. Eğer berelenmiş ve bayat sebze meyveler kullanılırsa turşu kavanozunun içinde dahi olsa bozulmalar görülebilir.
Öte yandan turşu kavanozu serin ve kuru bir yerde, güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde korunmalıdır.
Turşu açıldıktan sonra ise buzdolabında saklanmalıdır. Açık bir turşu kesinlikle oda sıcaklığında saklanmamalıdır. Bu yapılırsa hızlı bir bozulma görürsünüz.
Hava alan turşu bozulur mu?
Hava alan turşuda yer alan sebzeler bozulurlar. Bu durumda o turşu kesinlikle tüketilmemelidir. Turşunun “Olması“ için hava ile temas etmemesi gerekir. Açılan bir turşu da hava ile temas ederse daha çabuk bozulur. Bu nedenle uzmanlar turşu açıldıktan sonra 1 -2 ay içinde tüketilmesini önermektedir.
Öte yandan suyu azalan turşu da daha çabuk bozulur. Rengini, tadını ve özelliğini yitirir. Bozulmuş turşuda sebze meyveler yumuşar, rengi mat, tadı mayhoş olur. Sert ve çıtır olmaz. Bu nedenle suyu azalan turşuya tuzlu su eklenebilir.
Turşu suyu neden köpürür?
Turşunun köpürmesi, nohut gibi yardımcılar sayesinde fermantasyonun hızlı olduğunu gösterir bir durumdur. Ama kötü görünüyor, köpürme olmasın, fermantasyon yavaş olsun derseniz nohut benzeri yardımcı malzemeleri turşuya koymayabilirsiniz.
Turşunun yanında ne yenir?
Turşu ile birlikte her şeyi yemek mümkündür ama turşu olmadan yenmesi düşünülmeyen pek çok yemek vardır.
Güveçte kuru fasulye turşu olmadan düşünülemez bile.
Nohut da aynı şekilde turşu ile iyi bir ikildir.
Bulgur pilavının yanında da turşu olmazsa olmazdır.
Keza dürüm dönerin yanında da turşu ikram edilir. Köftenin yanında da ayrı bir tadı vardır.
Şöyle lezzetli bir ciğer kavurmanın yanına da çok yakışacak olan turşu, çorbaların yanında, ya da pilavla birlikte bile yenebilir.
Pide, tantuni ya da kumpir veya Türk mutfağının ünlü mezeleri… Bu nefis lezzetler yanında turşu ile sizce de daha yenesi değil mi?
Turşu kavurmasının püf noktaları
Turşu kavurması Karadeniz mutfağına özgü bir yemektir. Daha çok fasulye turşusu ile yapılsa da lahana ya da karışık turşu ile yapıldığı da olur.
Evde yemek olmadığında pratik bir şeyler yapalım da bu öğünü atlatalım diyorsanız turşu kavurması tam da size göre bir lezzet çözüm olabilir.
Bunun için öncelikle turşuları çıkarıp tuzundan arındırmanız gerekiyor. Bu noktada yapmanız gereken üzerini geçecek kadar suyun içinde 1 saat bekletmek.
Daha sonra sıra turşuyu kavurmaya gelecek. Uygun büyüklükte kestiğiniz turşuyu, ince ince yarım halka şeklinde doğranmış soğanlarla birlikte kavurun. Burada zeytinyağı ve tereyağını birlikte kullanılabilir. İsterseniz de tek bir yağ ile bu işlemi yapın. Soğanlar pembeleşince fasulyeleri ilave edip kavurmaya devam edin, damak tadınıza göre pul biber ekleyin. Ezdiğiniz sarımsakları da ilave edin. Tuzu da ekledikten sonra birkaç dakika daha kavurun ve altını kapatın.
İşet ağzınıza layık turşu kavurmanız hazır.
Afiyet olsun…
ACUR TURŞU ÜRETİM SÜRECİ
Acur turşusunun üretim süreci diğer sebze ve meyvelerle yapılan turşular ile aynıdır.
Acur turşusu yapımında ilk olarak acurlar alınır, uygun büyüklükte kesilir ve tuz ve sirke ile hazırlanmış olan turşu suyunun içine konur. Son olarak limon, sarımsak ve acı biber eklenerek kavanozların ağzı kapatılır. Serin yerde saklanan acur turşusu 10 gün sonra yenebilir kıvama gelmiş olacaktır.
ACUR TURŞU BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?
Acur düşük kalorili bir sebze olduğu için turşusu da aynı şekilde düşük kalori içerir.
Bir porsiyon acur turşusu 60.8 gram olup 68.5 kalori içermektedir.
100 gramı 112.7 kaloridir.
Sodyum, lif, demir yönünden zengindir. Bir porsiyonu günlük sodyum ihtiyacının yüzde 75’ini, günlük lif ihtiyacının yüzde 16’sını ve günlük demir ihtiyacının yüzde 10’undan fazlasını karşılamaktadır.
GURU GURME TURŞU ÇEŞİTLERİ
Guru Gurme, acur turşusu başta olmak üzere, canınızın çektiği her turşu türüne ulaşacağınız bir adres.
Direkt üreticisinden tedarik edilen doğal turşular sofralarınızı tatlandırmak için sizi bekliyor.
İster acur, ister salatalık, domates, lahana, mor lahana, havuç ya da daha az bilinen turşu çeşitleri… Canınız ne çekerse o burada…
GURU GURME ACUR TURŞU FİYATLARI
Guru Gurme en uygun acur turşu fiyatları sunarak bu tadına doyum olmaz lezzete en ekonomik şekilde ulaşmanızı sağlar.
En doğal acur turşu çeşitlerini bulabileceğiniz tek adres olan Guru Gurme’de istediğiniz ürüne en uygun fiyatlar ve hızlı teslimat seçeneği ile ulaşabilirsiniz.
Yapmanız gereken tek tek şey www.gurugurme.com adresine gelmek ve acur turşu al butonuna tıklamak. İşte bu kadar basit. En uygun fiyatlarla, en tadına doyum olmaz acur turşusu anında kapınızda…
Doğal ve katkısız acur almak için doğru adrestesiniz…
-
Guru Gurme Doğal Acur Turşu 3000 Gr145.00₺ KDV Dahil
-
Guru Gurme Ev Yapımı Mor Lahana Turşusu 3 L57.00₺ KDV Dahil