Antep Fıstığı Nedir?
Antep fıstığı; dünyanın birçok bölgesinde uygun koşullar sağlandığı takdirde yetiştirilen bir kuruyemiştir. Ana vatanı Ortadoğu olan Antep fıstığı, ülkemizde ise Gaziantep başta olmak koşuluyla; Adıyaman, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Siirt illerimizde yetiştirilmektedir.
Antep fıstığı bitkisi orta boyda, gür yapılı ve geniş görünümü ile yaprak döken ağaçlardandır. Verimli şekilde yetişebilmesi için sıcak ve kuru bölgede olması gerekmektedir. Kış mevsimi sürecindeyse serinliğe ve tuzlu toprağa ihtiyaç duymaktadır.
Dünya üzerinde Türkiye, İran, Irak, Hindistan, Amerika, Çin, Meksika, Suriye ve Yunanistan da Antep fıstığı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Antep fıstığı ayrıca “Şam Fıstığı” olarak da anılmaktadır. Bu şekilde anılmasının nedeni kökeninin Ortadoğu olmasıdır.
Antep fıstığının hem yemesi son derece eğlencelidir hem de sağlık açısından oldukça faydalı bir yemiştir. Antep fıstığının içinde yüksek oranda B6 vitamini ve antioksidan bulunmaktadır. Antep fıstığının içerisinde yer alan B6 vitamini kırmızı kan hücrelerinde oksijeni taşıyan bir molekül olan hemoglobin oluşumu gibi çeşitli işlevler için oldukça önemlidir.
Antep fıstığı oldukça yaygın olan ve yoğun olarak tüketilen bir kuruyemiştir. Fıstık tüketiminin geçmişine bakacak olursak bunun M.Ö 6750 tarihine dayandığını söyleyebiliriz. Bu dönemlerden beri fıstık ağacının meyvesinin tüketildiği bilinmektedir. Geçmiş medeniyetlerde kralların da sofralarının vazgeçilmezi olan Antep fıstığının günümüzde de evlerin vazgeçilmezleri arasında yer aldığını söyleyebiliriz.
Antep Fıstığı Hakkında Merak Edilenler
Antep fıstığı hakkında merak edilenlerin cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz:
Antep fıstığı kilo aldırır mı?
Antep fıstığı, yüksek kalorisi olan bir besindir. Bu sebeple tüketirken ölçülü olmakta fayda vardır. Ölçüye dikkat edilirse kilo almanıza sebep olmayacaktır.
Antep fıstığı yağ yakar mı?
Antep fıstığı diyet lifi içeren bir besindir. Bu sayede kan şekerinin hızlıca yükselmesini önlemeye yardımcı olur. Böylelikle vücudun yağ yakma modunu aktif hale getirir.
Antep fıstığı diyeti bozar mı?
Antep fıstığı vitamin ve mineraller açısından son derece zengin bir besindir. Diyet yaparken belirli miktarlarda Antep fıstığının tüketilmesinin kilo vermeye destek olduğu tespit edilmiştir. Yüksek besleyici değerleri sayesinde siz de diyet listenizde Antep fıstığına da yer verebilirsiniz.
Nasıl Muhafaza Ederim?
Taze Antep fıstıklarının güneşte kurutulması gerekmektedir. Kurutulan Antep fıstıkları yaklaşık olarak bir yıl kuru yerde olmak koşuluyla muhafaza edilebilir. Kısacası Antep fıstığı saklarken hava koşullarına dikkat edilmesi son derece önemlidir. 0 ile 10 derece arasında olan bir yerde Antep fıstıklarını güvenle saklayabilirsiniz.
Antep Fıstık Ezmesi Evde Nasıl Yapılır?
Antep fıstığı bol vitamin ve mineral içeren bir içeren bir yiyecektir. Her damak tadına hitap eden Antep fıstığını evde ezme olarak yaparak da daha lezzetli bir hale getirebilirsiniz.
Antep fıstık ezmesi için öncelikle fırın tepsinize fırın kağıdını koymalı ve fırınınızı önceden 180 derecede ısıtmalısınız. Isıtmış olduğunuz fırına yağlı kağıt üzerine koyduğunuz Antep fıstıklarını yaymalı ve kuruyemişler kahverengileşmeye başlayınca kadar yaklaşık olarak 8 dakika kadar pişirmelisiniz. Pişirme esnasında 4 dakika sonra fıstıkları alt üst etmelisiniz. Pişirme tamamlandıktan sonra fıstık ve bademleri fırından çıkarmalı ve blender yardımıyla toz haline getirmelisiniz.
Sonrasında tuz ve bal ekleyip, yavaş yavaş yağ katmalısınız. 8 dakika kadar blender da karıştırmaya devam etmeli ve karışımın pürüzsüz bir krema kıvamına gelmesini sağlamalısınız. İşte Antep fıstığı ezmeniz hazır. Karışımı bir kavanoza koyup buzdolabında muhafaza ederek keyifle tüketebilirsiniz.
Bayatlamış Antep Fıstığı Nasıl Tazelenir?
Bayatlamış Antep fıstığının tazeliğine kavuşması için yapılacak en etkili yöntemlerden bir tanesi, yağsız teflon tavada kuruyemişi kavurmaktır. Bu işlemi kısık ateşte uzun süre yapmalısınız. Bu sayede Antep fıstığının tazelenmesini sağlarken ayrıca kuruyemişlerin yanmasını da önlemiş olursunuz.
Antep Fıstığı Üretim Süreci
Antep fıstığı ağacı ülkemizde Gaziantep, Şanlıurfa ve Siirt bölgelerinde yetiştirilmektedir. Ağacın ekildiği toprağın özellikleri oldukça önemlidir. Bunun dışında yetiştirmek için sulama ve ağacın bakımı da verimli ürün için dikkat edilmesi gereken püf noktalar arasında yer almaktadır.
Antep fıstığının ülkemizde ekonomik olarak da yeri oldukça büyüktür. Antep fıstığı fiyatı yıllara ve hasat durumuna göre farklılık gösterebilmektedir. Özellikle Gaziantep fıstık yetiştiriciliği açısından verimli topraklara sahip olan bir bölgedir.
Fıstık ağacı, sakız ağacıgiller familyasına ait dayanıklı yapıya sahip olan bir ağaç cinsidir. Sıcak ve kurak iklimlerde rahatlıkla yetişebilir. Fıstık, tuz oranı yüksek olan bölgelerde de kolaylıkla yetişebilmektedir. Nemsiz bölgelerde büyümesi daha kolaydır. Fıstık ağacı, nemi sevmediği için fazla sulanmaya ihtiyaç duymamaktadır.
Ağaçların boyu 10 metreye kadar uzayabilmektedir. Fıstıklar, üzüm gibi salkım şeklinde yetişir. Bu salkımlara cumba adı verilmektedir. Türkiye’de yetişen Antep fıstıklarının, diğer ülkelere göre yağ oranı daha yüksektir. Bu nedenle lezzet bakımından da diğer ülkelerdeki fıstıklara göre daha lezizdir.
Fıstık ağacı, ekildikten 10-15 yıl içinde hasat vermeye başlar. Bu nedenle uzun vadede yetişen bir ağaç türüdür diyebiliriz. Antep fıstığı ağacı, iki yılda bir yaklaşık 50 kilogram ürün vermektedir. Ağaç bir yıl ürün veriyorsa bir sonraki yıl ürün vermez. Bu nedenle hasat genelde iki yılda bir yapılmaktadır.
Antep fıstığı ağırlıklı olarak ağustos ayı sonundan eylül ayı sonuna kadar 1 aylık süreçte fıstık hasatı yapılarak toplanır. Büyük bir bölümü kavrularak sene boyunca tüketiminin yapılabilmesi için depolara alınarak saklanır.
Antep Fıstığı Besin Değerleri Nelerdir?
Antep fıstığı besin değeri açısından yüksek oranlara sahip olan bir kuruyemiştir. Yaklaşık 1 kahve fincanı Antep fıstığının kalori bilgisi 429 kcal olarak hesaplanmaktadır. Bu demek oluyor ki gün içinde Antep fıstığı tükettiğiniz takdirde diğer öğünlerde dikkatli olmanız gerekmektedir.
Aynı şekilde 1 kahve fincanı Antep fıstığı 21.21 gram karbonhidrat içermektedir. 15.79 gram protein, 34.37 gram yağ, 7.73 gram lif ve 755.25 mg lif de içerisinde besin değeri olarak bulunmaktadır.
Antep fıstığı kalsiyum, potasyum, fosfor, A ve C vitaminleri açısından son derece sağlıklı ve faydalı bir besindir. Kalp sağlığınızı korumak için gerekli olan tüm mineralleri bir fincan Antep fıstığından alabilirsiniz. 1 avuç Antep fıstığı kaç kalori diye merak ediyorsanız hesapladığınızda 103 kaloriye denk geldiğini görebilirsiniz.
Guru Gurme Antep Fıstığı Çeşitleri
Guru Gurme bünyesinde kaliteli ve uzun ömürlü Antep fıstığını bulabilirsiniz. Sofraların vazgeçilmez kuruyemişleri arasında yer alan Antep fıstığı Guru Gurme garantisi altında satılmakta ve sizlerin beğenisine sunulmaktadır. Antep fıstığı ürünleri kalite kontrolden geçirilerek raflardaki yerini almaktadır.
Guru Gurme Antep Fıstığı Fiyatları
Guru Gurme Antep fıstığı fiyatları ebatlarına ve ürün özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Aradığınız ve ihtiyacınız olan Antep fıstığı ürün alternatiflerini internet sayfamızda bulabilir, size özel fiyatlardan hemen sipariş verebilirsiniz.
Kaliteli Antep Fıstığı Nereden Alınır?
Kaliteli ve güvenli Antep fıstığı ürünlerine Guru Gurme online mağazamızdan ulaşabilirsiniz. Son teknoloji ile üretilmiş olan içeriğinde herhangi bir katkı maddesi ve koruyucu içermeyen Antep fıstıkları özel fiyatlardan internet sitemizde sizleri bekliyor.
-
Guru Gurme Yerli Kabuklu Taze Siirt Fıstık 500 Gr340.00₺ KDV Dahil
-
Guru Gurme Kabuklu Taze Antep Fıstığı 500 Gr285.00₺ KDV Dahil
-
Okyay Antep Fıstıklı Tahin Helvası Teneke Kutulu 840 Gr216.00₺ KDV Dahil
-
Nutart Antep Fıstığı Parçacıklı Fındık Kreması 200 Gr29.90₺ KDV Dahil