Karakılçık tam buğday unu nedir, faydaları nelerdir sorusunun cevabı özellikle son yıllarda her mecrada aranmaktadır.
Zira bu un türü besin değeri en yüksek un olarak bilinmektedir ve atalık tohum karakılçık buğdayından yapılmış olması onu daha da özel kılar.
Beyaz unun alternatifi olan, karakılçık tam buğday unu ile yapacağınız kekler, börekler, kurabiyeler ya da tatlıların tadı damaklarda kalacaktır.
Tam buğday unu ile yapılan ekmek besleyici ve sağlıklı olması nedeniyle özellikle tercih edildiği için fırınlarda üretimi başlamış, sevenleri de bu ekmeğe ulaşma sıkıntısından kurtulmuştur.
Son yıllarda kullanımı sağlıklı yaşam isteğiyle artan ve özellikle istenen karakılçık tam buğday unundan yapılmış ekmek vb. ürünler de diyet listelerinde de kendilerine yer bulmuşlardır.
Bu yazımızda karakılçık tam buğday unu ve ekmeği ile ilgili aradığınız cevaplara ulaşabilirsiniz.
KARAKILÇIK TAM BUĞDAY UNU NEDİR?
Karakılçık tam buğday unu Türkiye’de yeni keşfedilmiştir. Ancak tarihsel olarak çok eski ve genetiği bozulmamış atalık tohumlardan olan karakılçık buğdayından elde edilir. Karakılçık buğdayının taş değirmenlerde öğütülmesi ile elde edilen lezzetli bir undur.
Karakılçık buğdayının kendine has rengi, kokusu ve lezzeti, iklimi ve toprağının kalitesi bakımından oldukça zengin Türkiye’de geleneksel yollarla üretilmesinden gelmektedir.
Sert yapıda siyah tüylerinden dolayı karakılçık buğdayı olarak adlandırılan buğdaydan elde edilen bu un özellikle ekmek ve hamur işleri yapımına uygundur.
TAM BUĞDAY UNU KULLANMANIN PÜF NOKTALARI
Tam buğday unu kullanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken belli başlı bazı noktalar olduğu unutulmamalıdır. Muhafaza edilmesi, kabarması gibi konular hakkında bilgi sahibi olanlar tam buğday unundan maksimum fayda sağlayabilirler.
Nasıl uzun süre muhafaza ederim?
Tam buğday unu güneş ışığından uzak, serin ve rutubetsiz bir yerde saklanmalıdır. Daha uzun süreli bir kullanım söz konusu ise bez torbalarda saklanması daha iyi olacaktır.
Hamur neden kabarmıyor?
Tam buğday unundan yapılan hamur kabarmamışsa bir yerde bir yanlış yapılmış demektir. Maya miktarı olması gerekenden az tutulmuştur ya da bayattır. Veya tuz miktarı fazla gelmiştir. Hamura katılan su/süt az ya da un miktarı fazla gelmiş olabilir. Oda sıcaklığında olmayan malzeme kullanılmış olması da hamurun kabarmamasına neden olabilir.
Hamurun istenen düzeyde kabarması için tüm bu noktalara dikkat edilmesi gerekir.
Tam buğday ekmeği nasıl yapılıyor?
Sıra tam buğday ekmeğini evde yapmak isteyenler için vereceğimiz tarife geldi.
Tarifimizde;
4 su bardağı tam buğday unu
1 yemek kaşığı yaş maya
1 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı bal
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 adet yumurta kullanacağız.
Gelelim nasıl yapılacağına:
Geniş bir kaseye konan tam buğday ununun ortasını açıp mayayı ekleyin.
Ilık süt ve su karışımına balı ekleyin. Ballı sütlü karışımı mayanın üzerine döküp beş dakika bekletin. Ardından, kalan tüm malzemeleri ekleyip yoğurun.
Hamurun üzerini kapatıp sıcak bir ortamda yaklaşık 1 saat kadar mayalanmasını bekleyin.
Mayalanan hamuru yağlı kağıt serilmiş bir kalıba alın. 15 dakika kadar daha bekleyin ki tepsi mayalanması olsun.
Üzerine yumurta beyazı sürüp önceden ısıtılmış 220 derece fırında 10 dakika pişirip, fırın derecesini 180 dereceye alıp 30 dakika daha pişirin.
İşe ekmeğiniz hazır.
Afiyet olsun.
Ekmeği neden sert olur?
Tam buğday ekmeği beyaz undan yapılan ekmeğe göre hayli sert bir ekmek türüdür. Bunda ekşi yaş maya kullanılması etkilidir.
Daha yumuşak tam buğday ekmeği için hamuru yoğururken kullanılacak suyun el yakmayacak sıcaklıkta olması gerekir. Bu sayede maya daha kolay aktifleşecek ve hamur daha çok kabaracaktır.
Yoğurma aşamasında suyu yavaş yavaş eklemek de hamurun dolayısıyla ekmeğin daha yumuşak olmasını sağlayacaktır.
Tam buğday unu hamuru nasıl yapılır?
Tam buğday unu hamuru, yeterli miktarda tam buğday unu, maya, un, süt ve tuz karışımının güzelce yoğurulması ile elde edilir. Bu aşamada maya unun ortasına açılmış küçük bir çukur içine eklenmelidir. Mayanın tuz, şeker ve sıvılarla direkt temas etmemesi gerekir. Aksi takdirde maya erkenden faaliyete geçip performansını kaybedebilir.
Hamurun kabarması için bir süre dinlendirilmesi gerekmektedir. Dinlenme aşamasından sonra ise şekillendirmeye sıra gelir. İçine konacağı kalıbın şekli verilen hamur daha sonra fırına atılır ve tadına doyum olmaz tam buğday ekmeği piştikten sonra yemeye hazır hale gelir.
KARAKILÇIK TAM BUĞDAY UNU ÜRETİM SÜRECİ
Karakılçık tam buğday unu nedir sorusunun cevabını veren bir başka soru da unun üretim sürecidir.
Buğday başaklarındaki siyah renkli kılçıklardan dolayı ‘’Karakılçık’’ olarak adlandırılan bu buğday türü diğer buğday türlerine göre daha serttir ve daha zor öğütülür. Bu nedenle de son derece kıymetlidir.
Genetiği değiştirilmemiş, atalık karakılçık buğdayından üretilen tam buğday unu hayli meşakkatli bir süreçten sonra elde edilir.
Karakılçık buğdayı haziran temmuz aylarında hasat edilmesinden sonra uzun bir işlem sürecinden geçer. Biçerdöverle hasat edilen buğdayın ince ve küçük taneli olanından un yapılmaktadır.
Karakılçık buğdayı taş değirmende öğütülür ve kepeği alınır. Böylece undaki rüşeym de azalmış olur. Bu sayede hem besin değeri düşer hem de glüteni azalır. Karakılçık buğdayından isteğe bağlı olarak kepekli un da yapılmaktadır.
KARAKILÇIK TAM BUĞDAY UNU BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?
Karakılçık tam buğday ununun 100 gramında 339 kalori vardır. Besin değeri olarak 13 gr. protein, 1.9 gr. yağ, 62 gr. Karbonhidrat, 18 gr. da gluten içermektedir.
GURU GURME UN ÇEŞİTLERİ
Guru Gurme, başta karakılçık tam buğday unu olmak üzere bilinen tüm un çeşitlerini en hızlı şekilde evlerinize getiriyor.
Direkt üreticisinden tedarik edilen, yüzde 100 doğal ve organik, herhangi bir katkı maddesi kullanılmayan un çeşitleri, ekmek ya da diğer hamur işlerinin yapımında ve lezzetinde en büyük sırrınız olacak.
Tam ağzınıza layık kekleri, börekleri, poğaçaları veya tam buğday ekmeğini istediğiniz an sofranızda görmek için yapmanız gereken tek şey Guru Gurme’nin web sayfasına gelmek ve sipariş vermek. Siparişiniz en hızlı şekilde kapınızda olacaktır.
Doğal, taze ve katkısız un çeşitleri için Guru Gurme…
-
Guru Gurme Doğal Karakılçık Kepeksiz Un 1 Kg57.00₺ KDV Dahil