KIRKLARELİ BEYAZ PEYNİRİ NEDİR?
Kırklareli beyaz peyniri, Trakya’nın en önemli hayvancılık merkezlerinden biri olan kente özgü yöntemlerle üretilen leziz mi leziz beyaz peynirdir. Pastorize inek, koyun veya keçi sütünden yapılmaktadır.
Bölgenin doğal havasında otlayan, zengin bitki örtüsünden beslenen hayvanların sütlerinden yapılır. Trakya’dan gelen bu lezzet hem tadıyla hem de doğallığı ile tercih edilirken, kahvaltı sofralarının baş rol oyuncularından biri olmuştur.
Lezzetini Istranca dağlarının doğal bitkilerini yiyen hayvanların sütlerinden alarak evlerimize giren peynir coğrafi işaret alarak da tescillenmiştir.
Tadıyla ünlü bu peynirin kuralları oldukça sıkı olan Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinin aralarında olduğu 16 farklı ülkeye ihraç edildiğini, bu sayede hem Türkiye’yi hem de Kırklareli’ni temsil ettiğinin de altını çizmekte fayda var. 2020 yılında Kırklareli’nden Çin’e bile süt ve süt ürünü satışı yapıldığını da hatırlatalım.
Trakya’nın peynir kenti Kırklareli’nde üretilen ve 90 gün olgunlaşması beklenen peynirler, ancak bu aşamadan sonra piyasaya sunulmakta ve sofralarınıza kadar gelmektedir. Kahvaltıda tüketilmesinin yanı sıra poğaça ve böreklere de ayrı bir lezzet katmaktadır.
KIRKLARELİ BEYAZ PEYNİRİNİN PÜF NOKTALARI
Kırklareli beyaz peynirinin en önemli püf noktası doğal sütten tamamen doğal yöntemlerle üretilmesidir.
Kırklareli peyniri, yapıldıktan sonra 6 ay olgunlaştırılır
Sadece koyun sütünden yapılanı olduğu gibi, koyun sütüne belirli oranda keçi sütü karıştırılarak yapılanı ve sadece inek sütünden yapılan peynirler de vardır.
Damak tadına göre sert ya da yumuşak olanı tercih edilebilir.
Peynirin üretiminde katkı maddesi kullanılmaz. Doğal yolla üretilmiş maya kullanılır.
Kırklareli beyaz peynirinin vazgeçilmez bir lezzete sahip olmasında kullanılan sütün sağıldığı hayvanların Istrancaların leziz ve aromatik otları ile beslenmesi önemli bir etkendir. Peynirin kendine özgü kokusu Trakya coğrafyasının zengin bitki örtüsünde otlayan mutlu hayvanların sütünden gelmektedir. Zira iyi peynir iyi sütten gelir, iyi süt ise iyi beslenen ve mutlu hayvanlardan sağılır.
Kırklareli’nde 15. yüzyıldan bu yana mandıracılık yapılması ve günümüze ciddi bir kültürün aktarılması da peynirlerinin lezzetinde etkilidir. Kuşaktan kuşağa aktarılan bu kültür Kırklareli peynirinin günümüzde hala lezzetini korumasını sağlamıştır.
Kırklareli beyaz peynirinin püf noktalarının belki de en önemlisi budur ne dersiniz?
Nasıl uzun süre muhafaza ederim?
Kırklareli beyaz peynir mutlaka buzdolabında+2 ve +4 derecede muhafaza edilmelidir. Buzdolabında da genelde kahvaltılık bölümü olarak tarif edilen kapaklı çekmecede muhafaza edilmesi tavsiye ediliyor.
Orijinal ambalajından çıkarılan peynirlerin bozulmaları hızlanır. Ambalajından çıkarılan beyaz peynir cam, metal veya seramik kap içinde ağzı kapalı olarak saklanmalıdır.
Peynirleri dilimlemek de bozulmalarını hızlandırır. Derin dondurucuda peynir saklamak da doğru bir yöntem değildir.
Peynirin kalitesini nasıl anlarım?
Peynirin kalitesini anlamak için farklı işaretlere bakmak gerekir. Örneğin peynir donuk, kirli beyaz bir renge sahipse kaliteli değildir. Rengi parlak ve canlı olan peynir kaliteli peynirdir.
Olgunlaştırılmış peynirler daha kalitelidir. Daha geç bozulurlar.
Kötü peynirin tadı da, aroması da yerinde değildir. Kokmuş ve lezzetsizdir.
Peynir bıçakla bölünüp bir parça alındığında, yapısı homojen, pürüzsüz ve lekesiz ise kaliteli bir peynir söz konusudur.
Kalıbı düzgün ve her kenarı birbirine eşit peynirler de iyi peynir olarak kabul edilir.
Peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır. Bu özellikleri taşıyan peynirden uzak durmakta sağlık açısından da lezzet açısından da fayda vardır.
Peynirin bozuk olduğu nasıl anlaşılır?
Açıkta unutulan ya da sıcakta bırakılan peynir bozulmaya başlar. Bu noktada peynirin çok çabuk ve hızlı bozulabilen bir gıda ürünü olduğunu da belirtmemiz gerekir.
Bozulmanın belli başlı işaretleri vardır. Öncelikle peynirde renk değişimleri ortaya çıkar. Peynirin kendi renginden farklı bir renge dönüşmesi, bozulma sürecinin başladığını gösterir. Peynir önce sarımsı bir renk almaya başlar ve yapısında da bozulmalar görülür.
Kokusu bozulmaya başlayan peynirin kokusunda da değişimler başlar. Bozulan peynir kötü kokar.
Küflenen peynir bozulmaya başlamıştır.
Bozuk peyniri anlamanın son yolu da tadına bakmaktır. Normalden farklı bir tat alıyorsanız, yediğinizde acımsı veya ekşimsi bir tadı varsa o peynir bozulmuştur.
YÖRESEL KIRKLARELİ BEYAZ PEYNİRİNİN ÜRETİM SÜRECİ
Lezzetini Istrancalar’dan alan Kırklareli beyaz peyniri nedir sorusunun cevabını alanların merak ettiği bir başka husus ise yöresel Kırklareli beyaz peynirinin üretim sürecidir.
Kırklareli beyaz peynirinin üretiminde kullanılacak süt Kırklareli’nde yetiştirilen inek, keçi ya da koyundan alınır. Hayvanların otladığı otlakların türü bile sütün ve peynirin aromasına yansımaktadır.
Peynir karma sütten yapılabilir. Buna paçal denmektedir. Ya da sadece inek sütü kullanılabilir. Paçal beyaz peynir yapılacaksa sütlerin belli oranlarda kullanılması gerekir. Bu oranlar genelde yüzde 30- 45 koyun sütü, yüzde 25- 40 keçi sütü, yüzde 15- 30 inek sütü şeklinde olabilir.
Sütün maya ile kesilmesinden oluşan peynir, üretim tarihinden itibaren 2-4 derecede 90 gün olgunlaştırıldıktan sonra piyasaya sunulmaktadır.
Sütün peynire dönüşme yolculuğunda en önemli kısım olan olgunlaşma safhası soğuk hava depolarında gerçekleşmektedir.
Süt, peynir (Şirden) mayası, tuz ile üretilir. Kütlece en az yüzde 45 süt yağı içermektedir.
KIRKLARELİ BEYAZ PEYNİRİ BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?
Kırklareli beyaz peyniri besin değerleri bakımından oldukça zengindir. Bol miktarda A, B2 ve B12 vitamini içeren Kırklareli inek peyniri protein açısından da oldukça zengindir.
Peynir kalsiyum ve fosfor açısından da oldukça zengindir. Çinko de içeren Peynirler günlük kalsiyum ihtiyacının tümünü karşılarken, fosfor ihtiyacının da yüzde 40-50’sini karşılamaktadır.
100 gr Kırklareli peynirinde ortalama 17,5 gram protein, 25,5 gram yağ ve yaklaşık 300 kalori bulunmaktadır.
GURU GURME PEYNİR ÇEŞİTLERİ
sağlıklı gıdanın adresi Guru Gurme’de aradığınız tüm peynir çeşitlerini bulabilirsiniz.
Kırklareli beyaz peyniri başta olmak üzere, beyaz peynir, eritme peynirler, kaşar peyniri, tulum peyniri, isli peynir, tuzlu ya da az tuzlu Manyas kelle peyniri, füme çerkez peyniri gibi yöresel peynirleri Guru Gurme’den alabilirsiniz.
Her biri doğal olan, içinde hiçbir katkı maddesi ya da koruyucu bulunmayan peynirlerimiz kahvaltı sofralarınızın çeşidini artırıp, lezzet fırtınası yaratacaktır.
Hızlı kargo ile en kısa sürede adresinize gelecek olan peynirlerin siparişini istediğiniz an verebilirsiniz. Böylece lezzetli peynirlerimiz üretim noktalarından sofranıza gelecek damaklarınızı tatlandıracak, sunduğu faydalar ile sağlığınıza sağlık katacaktır.
GURU GURME KIRKLARELİ BEYAZ PEYNİR FİYATLARI
Guru Gurme Kırklareli beyaz peynir fiyatları, Kırklareli beyaz peyniri nedir sorusu kadar sorulan bir sorudur.
Tüketiciler için en önemli ayrıntılardan biri olan fiyat ile ilgili bilgileri internet sitemizden bulabilirsiniz.
Kırklareli beyaz peynir Guru Gurme’de piyasa koşullarına göre oldukça uygun fiyatlarla satılmaktadır.
Yapmanız gereken tek şey www. Gurugurme. com’a gelip sipariş vermek. Siparişiniz verildikten sonra Trakya’nın peynir kenti Kırklareli’nden yola çıkacak peyniriniz en kısa sürede sofranızda olacaktır.
-
Güzelocak Kırklareli Beyaz Peynir 590-650 Gr160.00₺ KDV Dahil