Genel

LAHANA TURŞUSU NEDİR?

Lahana Turşusu Nedir?

Turşu; çeşitli sebze ve meyvelerin salamura adı verilen tuzlu ve asitli çözeltide bekletilerek uzun süre saklanılabilecek hale getirilmesi işlemidir. Turşu kelimesi dilimize Farsça’dan girmiştir. Ekşi ve ağız yakan anlamında kullanılan turşu kısaca, tuzlanmış, limona ya da sirkeye yatırılıp bekletilmiş olan sebze ya da meyve olarak tanımlayabiliriz.

Lahana turşusu da lahana sebzesinin kullanılması ile yapılmış olan turşu çeşididir. Turşu yapımında sirke ya da limon kullanılırken kimi zaman her ikisi de yapımda tercih edilebilmektedir. Lahana turşusu, ağızlarda tat bırakan lezzeti ve saymakla bitmeyen faydaları ile Anadolu mutfağının gözde turşularının başında gelmektedir.

Hem sağlık hem de lezzet deposu olan beyaz lahana turşusu kış aylarının vazgeçilmezleri arasında ilk sıralarda gelmektedir. Her evin kilerinde ve mutfağında mutlaka yer alan lahana turşusu çeşitlerini arıyorsanız birbirinden lezzetli lahana turşuları Guru Gurme de sizleri bekliyor.

Lahana Turşusu Hakkında Merak Edilenler

Lahana turşusu hakkında merak edilen soruları aşağıda bulabilirsiniz:

Kimler lahana turşusu yememeli?

İnflamatuar bağırsak hastalığı olan kişilerin lahana turşusu tüketirken dikkat etmeleri gerekmektedir.  Bunun aynı sıra gastrit hastalarında turşu yerken belli miktarlarda tüketmeleri önerilir. Turşu yapımında lahanaya şeker eklenirse, insülin direnci ve şeker hastası olan kişilerin turşudan uzak durması gerekmektedir. İçerisinde bulunan tuz sebebi ile de kalp hastaları için problem yaratabilir.

Kokusu tuhaf olan turşu tüketilir mi?

Lahana turşusunun bozulması, hazırlanması ya da depolanmasında yapılmış olan hatalar sebebiyle olmaktadır. Eğer turşu içinde küf meydana geldiyse, tuzlu su bulanıklaşmışsa ya da kokusu hoş değilse bu turşunun tüketilmemesi gerekir.

Lahana turşusu ile kilo verilir mi?

Salamura sebze ve meyveler sayesinde insan vücudu organik olan birçok fayda elde etmektedir. Bunlar probiyotikler, prebiyotikler, lifler ve enzimlerdir. Lahana turşusunda bulunan lifler de sindirimin desteklenmesini sağlar ve bağırsak yolunun florasına iyi gelir.  Turşu bağışıklık sistemini güçlendirir. Bunun yanı sıra sindirim sistemi içinde son derece faydalıdır. Bu sayede mükemmel bir hormonal denge sağlar ve kilo verme konusunda destekleyicidir.

Nasıl Muhafaza Edilir?

Lahana turşusunu buzdolabında ya da serin balkonlarda saklamak oldukça iyidir; çünkü sıcaklıkta turşu gevrekliğini kaybedecektir.

Lahana Yaprağı Hangi Hastalıklara İyi Geliyor?

Lahana yaprağı güçlü bir antioksidandır. İltihaplara karşı etkili olan lahana yaprağı ayrıca kalp hastalıkları ve karaciğer yağlanmasına karşı oldukça koruyucudur. İçeriğinde bulunan yüksek miktardaki A, C ve K vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekleyici etkisi vardır ve kansere karşı kişiyi korur. Potasyum bakımından zengin bir sebze olduğu için kan basıncını dengede tutar.

Lahana Turşusu Nasıl Tüketilmeli?

Lahana turşusu son derece faydalı bir antioksidandır. Lahana turşusunu çorbalarınızın ve yemeklerinizin yanında tercih edebilirsiniz. Bunun yanı sıra salata yerine de tüketebileceğiniz lahana turşusunu dilerseniz salatalarınıza lezzet katması içinde kullanabilirsiniz.

Lahana Turşusu Üretim Süreci

Lahana turşusu, laktik asit fermantasyonu kullanılarak üretilmektedir. Lahananın kendisinde, havada ve insan elinde bulunan bakteriler, karbonhidratları emerek çoğalmaya başlar. Bu bakteriler sayesinde lahananın raf ömrü birkaç aya çıkar ve tadı daha ekşi bir hal alır.

Lahana turşusu üretimine bakacak olursak; lahanayı fermente etmek oldukça basittir. Öncelikle lahana turşusu yapmak için sadece lahana ve tuza ihtiyacınız vardır.

İlk olarak, lahananın taze olmasına dikkat etmelisiniz. Lahana üzerinde hasar ya da çürüme belirtisi varsa onu tercih etmemelisiniz. Lahana turşusunda kullanacağınız tuz, lahana kütlesinin yaklaşık yüzde 2–2,5’i olmalıdır, yani 10 kg için 200–250 gr tuza ihtiyacınız vardır. Lahana başını dış yapraklardan soyun ve ardından özel bir rende ya da bıçak kullanarak ince ince doğrayın. Tercihe bağlı olarak havuçta ekleyebilirsiniz; fakat toplam lahana kütlesinin yüzde 10-15’ini geçmemelidir.

Sonraki işlem olarak lahanayı tuzla karıştırın ve temiz bir kavanoza ya da başka bir kaba koyun. Lahana turşusunu oda sıcaklığında veya biraz daha yüksek sıcaklıkta 3-4 gün fermente etmelisiniz.

Lahana turşusunu en güzel şekilde yapmak istiyorsanız taze toplanmış lahana ile hazırlamanızı öneririz. Lahana turşusu için ideal olan kap büyük cam kavanozlardır. Lahana turşusunu buzdolabında veya balkonda (soğuk mevsimde) saklamak daha iyidir, sıcaklıkta gevrekliğini kaybeder.

Lahana Turşusu Besin Değerleri Nelerdir?

Lahana turşusu mineraller ve vitaminler bakımında oldukça zengin bir ürünüdür. Bir porsiyon (140 gr) lahana turşusunun besin değeri aşağıda olduğu gibidir:

Besin Değeri100 Gramında% Günlük Değer
Kalori16 kcal% 0.8
Karbonhidrat2 g% 0.6
Lif0.91 g% 3.8
Protein0.64 g% 1.3
Yağ0.06 g% 0.1
Kolesterol0 mg% 0.0
Sodyum0.3 g% 12.7
A Vitamini4 IU% 0.1
C Vitamini14 mg% 23.3
Potasyum103 mg% 2.9
Kalsiyum23 mg% 2.3
Demir0.36 mg% 2.0

Lahana Turşusunun Püf Noktaları:

Lahana turşusu yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası bulunmaktadır. Bu püf noktalara dikkat edildiğinde son derece sağlıklı ve lezzetli lahana turşularını yapabilirsiniz.

Püf noktalarını aşağıda maddeler halinde bulabilirsiniz:

  • Lahana turşusu kurarken cam kavanoz kullanılmalıdır.
  • Lahana turşusunu kurarken mayalanmayı destekleme amacıyla içerisine nohut atabilirsiniz.
  • Lahana turşusunun beyaz olmasın ı sağlamak için içerisine şeker atılması önerilir.
  • Eğer turşu kurulacaksa sebze ve meyvelerin tam mevsiminde alınmış olmasına dikkat edilmesi gerekir. Alınan taze sebze ve meyvelerin birkaç gün içinde turşu kurmak için kullanılması gerekir.
  • Turşunuzun sert ve kütür kütür olmasını istiyorsanız limon yerine sirke kullanmanızı tavsiye ederiz.
  • Turşu için kullandığınız su da turşunun daha uzun süre dayanmasını sağlar. Özellikle içme suyu kullanılarak yapılmış olan turşular daha uzun süre dayanırlar.

Guru Gurme Turşu Çeşitleri

Guru Gurme bünyesinde kaliteli ve uzun ömürlü turşu çeşitlerini bulabilirsiniz. Guru Gurme garantisi altında satılan her bir turşu çeşidi kalite kontrolden geçirilerek raflardaki yerini almakta ve sizlerin beğenisine sunulmaktadır.

Guru Gurme Lahana Turşusu Fiyatları

Guru Gurme lahana turşusu fiyatları ebatlarına ve ürün özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Aradığınız ve ihtiyacınız olan lahana turşusu ürün alternatiflerini internet sayfamızda bulabilir, size özel fiyatlardan hemen sipariş verebilirsiniz.

Kaliteli Lahana Turşusu Nereden Alınır?

Kaliteli ve güvenli lahana turşusu ürünlerine Guru Gurme online mağazamızdan ulaşabilirsiniz. Son teknoloji ile üretilmiş olan içeriğinde herhangi bir katkı maddesi ve koruyucu içermeyen lahana turşusu ürünleri özel fiyatlardan internet sitemizde sizleri bekliyor.