Yerli cin mısır nedir sorusu aslında bir bilmece olarak da sorulabilir.
Bilmeceyi şöyle soralım: “Tencereye koydum sarıydı, ateşi gördü beyazladı”
Bilmecenin cevabını ise en kolay patlamış mısır sevenler verir: Cin mısır.
Yerli cin mısır hem sinema seanslarının vazgeçilmezidir, film arasında tazelenir, hem de evde kış gecelerinde tüm ailenin bir araya geldiği anlarda en iyi atıştırmalıktır. Özellikle çocuklar büyük bir keyifle tüketir bu beyaz bir tomurcuk gibi açan cin mısırı.
Patlamış mısırın yapıldığı evlerde mutluluk ve kahkaha, birlikte geçirilen keyifli zamanların olması onu daha da özel bir yiyecek haline getirmektedir.
Neden “cin mısır” dendiği ile ilgili rivayetler ise muhtelif.
Mısır tanesinin ateşle buluşunca patladığını gören ilk kişi muhtemelen Amerika kıtasındaki bir yerliydi ve büyük ihtimalle bunu cinlerin işi olarak yorumlamıştı. O gün bugündür bizle de hala patlamış mısır yapmak için “Cin mısır “istiyoruz.
YERLİ CİN MISIR NEDİR?
Mısır, Orta Amerika ve Meksika kökenli olarak bilinen bir bitki türüdür.
Yerli cin mısır ise, patlamış mısır yapmakta kullanan, en çok tanınan mısır alt türüdür.
Geleneksel yöntemler ile yetiştirilen yerli doğal mısırın taneleridir. Tanesi küçük yapılıdır. Adı da bu küçük olmasından kaynaklanır. Koçanları da diğer mısırlara oranla daha ufaktır. Tohumunun çeşidine göre koyu sarı, kırmızı, hatta fümeye yakın lacivert renkte olanları bile vardır. Kabuğu da diğer mısırlara çok daha serttir. Bu özellik mısırın patlamasını sağlamaktadır. Mısır tanelerinin içinde nişasta ve su vardır.
Cin mısır 70 derece ve üzerinde ısıtıldığında, nişasta su ile birlikte bir karışım oluşturur.
Mısır tanesinin içindeki su, gaz haline dönüşüp, buharlaşmak ister. Ancak mısır tanesinin içinde buharlaşacak yer olmadığından, doğal olarak bir sıkışma meydana gelir. Su buharı içeriden mısır kabuğunun iç duvarlarına karşı basınç uygular. Kabuğun sert olması, genişlemeyi uzun bir süre engeller. Fakat ısı arttıkça kabuğun iç kısmındaki basınç giderek artar ve artık kabuk basınca karşı dayanamaz hale gelir. Nihayet 170 derece ve üzerinde mısır kabuğu aniden patlar. Bu ani durum değişikliği, bir patlama sesi şeklinde kendisini gösterir.
Böylece mevsiminde toplanan, koçanından ayrılan ve kurutulan mısırın ateş, yağ ve tuzla buluşması tadına doyulmaz, yedikçe yenesi gelen bir atıştırmalığı ortaya çıkarır.
CİN MISIR KULLANMANIN PÜF NOKTALARI
Yerli cin mısır kullanmanın püf noktaları da en az cin mısır nedir sorusu kadar önemlidir. Püf noktalarını bilmek hem daha uzun süre muhafaza edilebilen cin mısırlarınız olmasını sağlar, hem de daha çok patlayan mısırlara kavuşursunuz.
Bu püf noktalarından bazıları şöyle:
Nasıl süre muhafaza edebilirim?
Yerli cin mısırı güneş ışığından uzak, serin ve rutubetsiz bir yerde saklamak gerekir. Uzun süreli kullanım için bez torbalarda saklamak ise en iyi yöntemdir.
Bayat mısır nasıl anlaşılır?
Taze mısır sütlü ve ağırsa tazedir, ancak hafif, sütsüz ve içi boş gibiyse bayattır. Bu detay kurutulmamış, taze mısır için geçerlidir.
Cin mısırın bayatı ise yapmadan önce pek anlaşılmaz. Ancak yapım aşamasında kökü bir koku bırakır. Ayrıca tazesi kadar iyi patlamaz. Patlamış mısırlar da oldukça küçük kalır.
Bu nedenle satın alırken son kullanma tarihine bakmak gerekirken, evde var olan cin mısırın da çok uzun süre bekletmeden tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Cin mısır nasıl patlatılır?
Film gecelerinin vazgeçilmezi olan patlamış mısır yaparken bazı noktalara dikkat etmek gerekir.
Mısır patlatmak için derin ve ince tabanlı bir tencere kullanılmalıdır. Patlatma sırasında 4 yemek kaşığı kadar yağ, 1 çay kaşığı kadar tuz ve 1 çay bardağı kadar mısıra ihtiyacınız olacak.
Şimdi geldi sıra mısırları patlatmaya.
Yağı ve mısırları ekleyerek tencereyi ocağın üzerine koyalım. Mısırları ve yağı iyice karıştıralım. Bu noktada kullanılacak yağa da dikkat etmek gerekir. Tereyağı mısırları karartacağı için çok tavsiye edilmez. En iyi sonuç zeytinyağı ya da ayçiçek yağı ile alınabilir.
Mısırlar, karıştırırken şişmeye başlayacaktır. Bu evreye kadar tencerenin kapağı açık olacaktır. İlk mısır patladığında tuzunu da ekleyerek kapağı kapatalım. Ocağın altını biraz daha açarak, arada tencereyi sallayarak mısırı karıştıralım. Mısırların patlama sesi bitene kadar tencerenin kapağının kapalı kalması gerekir. Ses bitince tencerenin içindeki bembeyaz mısırları bir kaba alarak sıcak sıcak servis yapabilirsiniz.
Mısırın iyi patlaması için ne yapmalı?
Mısırın iyi patlaması için ince tabanlı bir tencere kullanılmalı, tereyağı yerine ayçiçek ya da zeytinyağı tercih edilmelidir. Kalın tabanlı bir tencere kullanmak, tencere geç ısınacağı için mısırların yapışmasına neden olabilir. Tuzunu mısırlar patlamaya başladıktan sonra atmak, çok tuzlu olmamasını sağlar. Mısır patlatma işleminin yüksek ateşte yapılması da tavsiye edilen noktalardan biridir.
Cin mısır neden patlamaz?
Bazı cin mısırlar patlamaz. Bunun sebebi mısırın üzerindeki dış kabuğudur. Bu kabuk mısırın içinde oluşan basıncı tutamaz. Mısırın içinde oluşan basınç yavaş yavaş dışa kaçar ve bir patlama olmaz.
YERLİ CİN MISIR ÜRETİM SÜRECİ
Yerli cin mısır üretiminde mısır ekimi için, toprak sıcaklığının 10-12 oC’ ye ulaşması beklenmelidir. Bu sıcaklığa Trakya bölgesinde Nisan ayının 25’inden sonra, güney bölgelerimizde, Nisan ayı başlarında, Orta Anadolu bölgemizde ise, 25 Nisan’dan itibaren ulaşılır ve mısır ekimine başlanabilir.
Cin mısır her tür bahçe ve toprakta yetiştirilebilir.
Mısır olgunlaştıktan sonra hasat edilir ve koçandan ayrılan mısır taneleri kurutulur.
Patlatmalık cin mısır artık hazır hale gelmiş olur.
YERLİ CİN MISIR BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?
Yerli cin mısır nedir sorusundan daha önemli bir soru ve cevaba geldi sıra. Yerli cin mısırı besin değerleri nelerdir?
Patlamış mısırın besin değerlerini kullanılan yağ belirlemektedir.
Patlamışmısıryağlı ise 1 avucu 29, orta boy 1kase patlamış mısır 62, 100 gr patlamış mısır 410 kaloridir.
Yağsız şekilde hazırlanan patlamış mısırda ise kalori değerleri daha düşüktür. 100 gram yağsız patlamış mısır ise sadece 186 kaloriye sahiptir.
Öte yandan yağda yapılan ve yaklaşık 100 gram patlamış mısır besin değeri listesi ise şöyledir:
- 32.98 gram karbonhidrat
- 4.36 gram protein
- 10.67 gram yağ
- 4.69 gram lif
- 97.52 mg sodyum
- 168.44 mg potasyum
- 8.35 mg kalsiyum
- 94.72 iu A vitamini
GURU GURME CİN MISIR ÇEŞİTLERİ
Guru Gurme tamamen doğal, herhangi bir kartı maddesi ve kimyasal madde kullanılmadan üretilen cin mısır çeşitlerini sizlerle buluşturuyor. Direkt üreticisinden alınan cin mısır çeşitlerine en kolay ulaşacağınız adres Guru Gurme…
GURU GURME YERLİ CİN MISIR FİYATLARI
Guru Gurme yerli cin mısır fiyatları için internet sitemizi ziyaret edip, canınız çektiği anda siparişinizi verebilirsiniz. Siparişiniz en uygun fiyatlar ve en hızlı teslimat hizmeti ile en kısa sürede kapınızda olacak, size de sevdiğiniz bir film eşliğinde ya da keyifli bir aile akşamında patlamış mısırları yemek kalacaktır.
-
Guru Gurme Yerli Cin Mısır 500 Gr25.50₺ KDV Dahil