Genel

Zeytinyağı Nedir | Zeytinyağı Hakkında Her Şey

Zeytinyağı Nedir?

Zeytinyağı; Oleaceae(Zeytingiller) familyasına ait Olea cinsi bitkinin bir türü olan Olea europae’dan yani zeytin ağacından elde edilmiş olan meyvelerin çeşitli işlemlerden geçirilerek elde edilmesi ile üretilmektedir.

Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden elde edilen sarımtırak ve yeşilimsi bir renge sahiptir. Renginin sarımtırak ya da yeşilimsi olması zeytin ağacının cinsinden kaynaklanmaktadır. Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden herhangi bir yan işlem olmadan direk olarak işlem görerek satışa sunulmaktadır.

Ülkemizde de önemli ihraç kalemleri başında gelen zeytinyağı genel olarak Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinin kıyı kesimlerinde yetiştirilmiş olan zeytin ağaçlarından toplanan zeytinlerin kullanılması ile üretilmektedir.

Zeytinyağı farklı bir aromaya sahiptir ve diğer bitkisel yağ çeşitlerinden tadı farklıdır. Türk mutfağının vazgeçilmez yağlarının başında gelen zeytinyağı, yemeklerin ve salataların vazgeçilmez yağları arasında ilk sıralarda gelmektedir.

Zeytinyağı kendine has tat ve kokusunun yanı sıra hammaddesi zeytinin birçok faydasını içeriğinde barındırmaktadır. Vitaminler ve mineraller açısından son derece zengin olan zeytinyağı ürünlerinin güçlü bir antioksidan olduğunu da söylememiz gerekir. Zeytinyağının insan sağlığı üzerinde saymakla bitmeyen pek çok faydası bulunmaktadır. Blog yazımızda tüm ve detaylara ulaşabilir ve merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.

Zeytinyağı Hakkında Merak Edilenler

Zeytinyağı konusunda merak edilenlerin başında sadece yemek ve salataların haricinde kullanılıp kullanılmaması gelmektedir. Zeytinyağı besin değerleri sebebi ile vücut için gerekli birçok yararlı vitamin ve minerali içeriğinde bulundurmaktadır. Bu sebeple zeytinyağı salata ve yemeklerin yanı sıra günlük olarak direkt olarak da tüketilebilmektedir. Bunun yanı sıra zeytinyağı hakkında diğer merak edilenleri aşağıda detaylı olarak bulabilirsiniz.

Nasıl Muhafaza Ederim?

Zeytinyağı bekledikçe bozulma ihtimali olan bir besindir. Bu sebeple satın alma işleminden sonra birkaç ay içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Zeytinyağını muhafaza ederken plastik veya açık renkli cam şişeler yerine koyu renkli olan cam şişelerde saklamak gerekmektedir; çünkü ışık zeytinyağının kısa süreler içinde bozulmasına sebep olur. Özellikle taş baskı zeytinyağlarının ağzının sıkıca kapatılarak serin bir ortamda güneş ışığından ve sıcaktan uzak bir yerde saklanması gerekmektedir.

Zeytinyağı Nasıl Tüketilmeli?

Zeytinyağı mutfaklarda yemek ve salatalarda kullanılmasının yanı sıra ayrıca direkt olarak da tüketilebilmektedir. Zeytinyağı aç karnına günde iki yemek kaşığı olarak sade bir şekilde tüketilebilir. Sade olarak zeytinyağı içmek kimi zaman mide bulantısına sebep olabilmektedir. Bu gibi durumlarda içine birkaç damla portakal suyu, limon suyu eklenebilir ya da bir miktar süt içerisine zeytinyağı eklenerek içilebilir.

Günlük Zeytinyağı Tüketimi Ne Kadar Olmalı?

Zeytinyağı insan sağlığı üzerinde son derece faydalı olan bir yağdır. Bu sebeple düzenli olarak tüketilmesi oldukça önemlidir. Zeytinyağını salata ve yemekleri yanı sıra sağlık sorunu olmayan kişiler günde ortalama 1-2 yemek kaşığı zeytinyağını tüketebilirsiniz.

Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gerekenleri aşağıda maddeler halinde bulabilirsiniz:

1.Zeytinyağını güvenilir olan markalardan almalısınız.

2.Satın alacağınız ürün mutlaka koyu renkli cam şişede olmalıdır.

3.Satın alacağınız ürünün rengine bakarak karar vermemelisiniz; çünkü bu durum sizi yanıltabilir. Daha iyi bir renk için gıda boyası kullanılmış olabilir.

4.Satın alacağınız zeytinyağı market rafında direkt güneş ışığı görüyorsa sakın satın almayın.

5.Satın alacağınız ürünün etiketi mutlaka okunmalıdır. Üretim tarihi ve hasat yılına dikkat edilmelidir.

6.Satın alınan yağ sızma yağ ise bu yağın kısa süreler içinde tüketilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde kısa süreler içinde bozulur.

7.Tüketim miktarınıza göre zeytinyağı alınmalıdır.

8.Satın alacağınız zeytinyağının etiketi ve ambalajı kontrol edilmelidir.

9.Yırtık ve hasarlı paketler alınmamalıdır.

Zeytinyağı Üretim Süreci

Zeytinyağının üretiminde kullanılan zeytinlerin yetişmiş olduğu zeytin ağaçları genellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişmektedir. Zeytinyağı üretim sürecine bakacak olursak öncelikle zeytin taneleri özenle zeytin ağaçlarından toplanır.Toplanan zeytinler tanker ya da kazana konularak yıkanır. Yıkanan zeytinler yaprak ve dallarından ayrılır. Sonrasında preslenir ve öğütülür.

Son yıllarda tarımsal teknoloji oldukça gelişmiştir. Daha önceki yıllarda presleme işlemi taşlar ve granitten yapılmış olan tekerlekler ile yapılmaktaydı. Öğütme işlemi sonrasında zeytinlerden ayrılan yağ taneciklerinin toplanmasını ve ayrılmasını daha kolay hale getirmek amacıyla malaksasyon ismi verilen yoğurma işleminden geçirilmektedir. Malaksasyon işlemi 20 ya da 40 dakika arasında sürmektedir. Bu işlemin uzun sürmesi yağın aromasının yoğun olmasını sağlamaktadır.

Malaksasyon işlemi eski yöntemler ile yani üzeri açık kazanlarda yapılmaktaydı. Bu işlemin uzaması havayla yağın temasını artırmakta ve bu da yağda insan sağlığını olumsuz olarak etkileyen serbest radikallerin meydana gelmesine sebep olmaktaydı.

Günümüzde ise malaksasyon işlemi; gelişen teknolojilerle zararsız gazlarla doldurulmuş olan kapalı kazanlarda yapılmaktadır. Bu sayede havayla teması yani oksidasyon önlenmiş olur; ancak bu sırada ışıl işlem uygulanır. Işıl işlemin kullanılması ile yapılan malaksasyon sırasında soğuk sıkım özelliği gerçekleşemez.

Soğuk sıkım işlemini açıklamak gerekirse bu işlem, ısıl işlem uygulanmamış yani belirli bir sıcaklığı geçmeyerek elde edilmiş olan zeytinyağlarını ifade etmektedir. Malaksasyon işleminden sonra öğütülmüş olan zeytinler öncelikle santrifüj makinesine alınır.

Sonrasında ise santrifüj makinesinin hızla dönen silindirleri, suyu ve zeytinyağını zeytinin posasından ayırarak bir karışım elde edilmesini sağlar. Elde edilen su ve zeytinyağı karışımına zeytin posası adı verilir. Daha sonra bu karşımdan suyun buharlaştırılarak ayrıştırılması sayesinde zeytinyağı elde edilir.

Zeytinyağı Besin Değerleri Nelerdir?

Zeytinyağının besin değerine bakacak olursak; zeytinyağının yaklaşık %14’ü doymuş yağdır. %11’i omega-3 ve omega-6 yağ asitleri gibi çoklu doymamış yağlardır; fakat zeytinyağındaki baskın yağ asidi, oleik asit adı verilen ve toplam yağ içeriğinin %73’ünü oluşturan tekli doymamış bir yağ çeşididir.

Tekli doymamış yağlar bakımından zengin olan zeytinyağı kanımızdaki kötü kolesterol seviyesini düşürmede oldukça etkilidir. Bunun yanı sıra sızma zeytinyağı yüksek seviyede antioksidan polifenol ve oleik asit içermektedir.

Besin Değeri100 gramda% Günlük Değer
Kalori882 kcal% 44.1
Karbonhidrat0.2 g% 0.1
Lif0.0 g% 0.0
Protein0.0 g% 0.0
Yağ99.6 g% 153.2
Kolesterol0.0 mg% 0.0
A Vitamini157.0 IU% 3.1
C Vitamini0.0 mg% 0.0
Potasyum0.0 mg% 0.0
Kalsiyum1.0 mg% 0.1
Demir0.1 mg% 0.6

Zeytinyağı besini diğer besinlerin ortalamasından;

  • %142 daha fazla kalori
  • %100 daha az protein
  • %100 daha az karbonhidrat
  • %1000 daha fazla yağ içermektedir.

Guru Gurme Zeytinyağı Çeşitleri

Guru Gurme bünyesinde kaliteli ve uzun ömürlü zeytinyağı çeşitlerini bulabilirsiniz. Guru Gurme garantisi altında satılan her bir zeytinyağı çeşidi kalite kontrolden geçirilerek raflardaki yerini almakta ve sizlerin beğenisine sunulmaktadır.

Kaliteli Zeytinyağı Nereden Alınır?

Kaliteli ve güvenli zeytinyağı ürünlerine Guru Gurme online mağazamızdan ulaşabilirsiniz. Titizlik ile üretilmiş olan içeriğinde herhangi bir katkı maddesi ve koruyucu içermeyen zeytinyağı ürünleri özel fiyatlardan internet sitemizde sizleri bekliyor.